Mit kell tudnod a véradásról?

Ki lehet véradó?

A véradás alapelve, hogy csak egészséges ember adhat vért, védve ezzel a véradó és a vért kapó beteg egészségét is. Véradásra az jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradás esetén a felső korhatár 60 év. A nők évente maximum 4, a férfiak maximum 5 alkalommal adhatnak vért. Másik fontos kritérium pedig, hogy két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie, ugyanis ennyi időre van szüksége a szervezetünknek, hogy regenerálódjon. A nyári hónapokban – a szabadságolások, az oktatási szünet idején -, minden évben csökken a véradók aktivitása. Idén tovább nehezíti a helyzetet, hogy a járványhelyzet enyhülésével újraindult az élet az egészségügyi intézményekben, így megnőtt a vérkészítmények iránti igény is. Fontos még kiemelni, hogy a Covid-19 elleni védőoltás a véradásból nem kizáró ok! Amennyiben valaki láz-, tünet-, és panaszmentes, már az oltást követő napon adhat vért.

A véradás menete

A véradás körülbelül 1 órát vesz igénybe. A véradás nem laboratóriumi vérmintavétel, nem kell éhgyomorral érkezni. Véradás előtt fogyasszon bőségesen folyadékot és táplálkozzon a megszokott módon, kerülve a zsíros ételeket.
A véradás pontos menetéről itt lehet tájékozódni

Egy véradással akár 3 életet is meg lehet menteni! Az Országos Vérellátó Szolgálatnál minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet!

Az Országos Vérellátó Szolgálat vérellátóiban és kiszállásos véradásain is van lehetőség vért adni:
https://www.ovsz.hu/hu/verellato-kozpontok
https://www.ovsz.hu/hu/ver/veradasok