Általános

Így alakul át jövőre a cafeteria-rendszer

Az Országgyűlés 2016. november 22-én megszavazta az őszi adócsomagot, amelynek részét képezte a 2017-es cafeteria rendszer is. Ezek a változások 2017. január 1-jén lépnek hatályba.


Jelenleg a cafeteria elemekre háromféle adózás vonatkozik:

  • normál adózású (49,98 %)
  • kedvezményes adózású (34,51 %)
  • adómentes juttatások (0%)


Jövőre is megmarad ez a hármas felosztás, de az adóalap változása miatt változik a teher. 2017-től a meglévő 1,19-es helyett 1,18-as szorzóval számolják majd a béren kívüli juttatások adóalapját.

A Szép-kártya és a 100 ezer forintos készpénz kifizetés marad a jövő évben is a kedvezményes adósávban, viszont ez maximum évi 450 ezer Ft lehet a versenyszférában, a közszférában pedig mindössze 200 ezer Ft lehet. Az új szorzónak megfelelően 2017-ben viszont 34,51% helyett 34,22%-os adózással fog bírni; 15% személyi jövedelemadó (szja), és 14% egészségügyi hozzájárulás (eho).

A népszerű béren kívüli juttatások – mint például az Erzsébet utalvány, munkahelyi étkezés, bérlet, iskolakezdési támogatás, egészségügyi hozzájárulás stb. 2017-ben az ajándék utalványokkal és kártyákkal azonos 49,56 %-os közteher mellett lesz adható (15 % szja, és 27 % eho).

A sport és kulturális belépők továbbra is adómentes juttatásként adhatóak a munkavállalóknak.

Az ajándékkártya eddig sem tartozott a kedvezményes adózású elemek közé, széleskörű felhasználhatósága miatt mégis nagy népszerűségnek örvendett. Ez a népszerűség várhatóan 2017-ben is folytatódni fog. Az Edenred Magyarország olyan korszerű, Mastercard háttérrel rendelkező ajándékkártyát ajánlj ügyfeleinek, amellyel minden korábbi béren-kívüli juttatási elem kiváltható és szélesebb körben elkölthető. Ez az innovatív megoldás jelentősen leegyszerűsíti a munkáltatók cafeteriával kapcsolatos adminisztrációs terheit. Mindemellett a munkavállalók juttatásaikat szabadon arra költhetik, amire mindennapjaikban valóban szükségük van.


Forrás: penzcentrum.hu